Kuruluş Tarihi ve Yasası:

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde "Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurulması 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca uygun görülmüştür. Merkez Yönetmeliği 14.07.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Yerleşim Durumu:

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Balkan Yerleşkesi, Trakya Üniversitesi, Edirne

Kuruluş Amacı:

a) Günümüzde kaybolmuş Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısı ile ilgili bilgileri ve tarihi kayıtları ortaya çıkarmak.

b) Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısını şehrin kültürüne, ekonomisine ve turizmine kazandırmak için çalışmalar yapmak, bitkilerin botanik, genetik ve kimyasal özelliklerini tanımlamak.

c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Edirne Gülü ve Kırmızısını kamuoyuna tanıtmak, boyar maddeler, uçucu yağ, antioksidan ve fenolik bileşikler gibi kimyasal komponentlerin analizlerini yapmak, gülden gülyağı, konkret, gülsuyu ve benzeri ürünler üretmek, kökboyadan boya üretmek, boya kimyası ve boyama teknikleri konularında araştırma ve uygulamalar yapmak, bu materyallerden kozmetik, gıda, sağlık, tekstil ve benzeri alanlarda yeni ürünler geliştirmek.

ç) Bölgede kökboyanın ve yerel güllerin durumu ve yayılışı ile ilgili çalışmalar yapmak, bölgede kaybolma tehlikesi altındaki yerel gülleri toplamak ve koruma altına almak.

d) Edirne Gülü ve kökboyanın çoğaltılması, ıslah edilmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.

Bu içerik 12.08.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 51 kez okundu.